De ce sa platesc fondurile stabilite de asociatie?


    Pe 16 noiembrie 2016, Guvernul Romaniei a trimis Parlamentului un proiect de lege care afecteaza toti locuitorii de la bloc. Este vorba despre obligativitatea asociatiilor de proprietari de a constitui un fond de reparatii anual si fondul de rulment.

    Care sunt avantajele si dezavantajele acestei masuri?

    Sa le analizam pe rand.

    Constituirea fondul de reparatii anual este obligatorie conform articolului 45 alin 3, iar plata acestuia este obligatorie pentru toti proprietarii. Si totusi, exista numeroase asociatii de proprietari unde nu exista constituit un asemenea fond.

    Pentru ce este util fondul de reparatii?

    Existenta unui fond de reparatii permite asociatiei ca in cazul unei avarii serioase sa dispuna imediat de o suma de bani pentru a o remedia. Nu este nevoie ca administratorul sa astepte pana la punerea pe lista a reparatiei si incasarea contravalorii acesteia pentru a efectua plata si rezolva problema. Sunt numeroase firme care fac discount-uri serioase pentru plata pe loc (cash sau prin banca) spre deosebire de cele care accepta ca plata sa se faca dupa 30 de zile de la efectuarea reparatiei.

    De asemenea din fondul de reparatii pot fi achitate si avariile mai mici care apar in bloc. Efectuate la timp, toate reparatiile duc la economii pentru asociatie deoarece dupa cum bine stim toti care locuim la bloc, o teava care azi picura, peste o luna sigur se va sparge si va inunda cel putin 2-3 apartamente. Existenta fondului de reparatii permite prevenirea acestor neplaceri.

    Si daca este atat de bun, de ce nu este constituit in fiecare asociatie? In primul rand din cauza reticentei proprietarilor. Teama ca acesta nu este corect administrat, ca este folosit in alte scopuri este principalul motiv si uneori este intemeiat. Nu putem nega existenta asociatiilor cu restantieri in care toate fondurile constituite au fost folosite pentru plata datoriilor catre furnizori. Sau cazurile (speram din ce in ce mai rare) in care administratorul foloseste fondul de reparatii dupa bunul plac. Insa toate aceste neplaceri pot fi inlaturate prin implicarea corecta a fimei de contabilitate. Aceasta poate aduce la cunostinta tuturor membrilor asociatiei - si are si obligatia morala si legala sa o faca – daca fondurile constituite sunt folosite abuziv sau nu.

    Reticenta proprietarilor se manifesta si fata de posibilitatea de a suferi vreo avarie, fiind cunoscuta zicala: „nu are cum sa mi se intample mie”. Studiile noastre confirma faptul ca in blocurile din Bucuresti cel putin o data pe luna are loc o avarie pe fiecare scara. Avarie care nu afecteaza toate etajele, doar 1-2 apartamente insa neplacerile pot fi semnificative.

    Desi in intreg textul legii 230 nu apare nicaieri expresia „fond de rulment”, totusi acesta este bine cunoscut de toata lumea si este constituit in mult mai multe asociatii de proprietari.

    Existenta lui permite asociatiei sa isi achite datoriile catre furnizori la timp, fara penalizari. Cum functioneaza acesta si de ce este atat de important? Sa luam un mic exemplu: o asociatie afiseaza listele de intretinere pe baza facturilor emise de furnizori pe data de 20 ale fiecarei luni. Furnizorii emit facturile pe data de 10-15 ale lunii pentru luna anterioara. Daca vorbim la timpul prezent, pe 20 noiembrie se afiseaza listele de intretinere pentru octombrie. Facturile de la furnizori au in cel mai bun caz scadenta la 30 de zile, insa APANOVA de exemplu o are la doar 15 zile, sau alti furnizori mai mici pot sa aiba scadenta chiar si la 5 zile sau plata pe loc. Si atunci, cum poate fi platita o factura pana la scadenta din moment ce ea nu a fost distribuita in listele de intretinere si incasata de la proprietari? Raspunsul evident este din fondul de rulment. Acesta permite achitarea furnizorilor pe masura ce acestia emit facturile pentru a nu ajunge in situatia de a se percepe penalitati urmand ca in momentul platii intretinerii de catre locatari, fondul sa fie reintregit. Acesta este scopul lui si principalul lui avantaj.

    Problemele in cadrul asociatiei intervin atunci cand fondul de rulment este deja folosit integral pentru plata facturilor si totusi mai raman si furnizori neachitati, situatie des intalnita in Bucuresti din cauza restantierilor la intretinere. Acestia neachitandu-si cotele la zi, aduc mari prejudicii intregii asociatii de proprietari. Exista bineinteles si trebuie folosita fara intarziere calea legala de recuperare a datoriilor de la restantieri si anume trimiterea lor in judecata. Insa, din experienta, pana la executarea silita a unui datornic si recuperarea pagubei trec cel putin 9-12 luni de la momentul inceperii actiunii. Asadar in toata aceasta perioada, folosirea fondului de rulment pentru achitarea facturilor catre furnizori previne acumularea de datorii suplimentare (penalitati de intarziere).

    Proiectul de lege mai sus mentionat mai prevede si o serie de alte masuri menite sa lamureasca si intregeasca legea de organizare si functionare a asociatiilor de proprietari, masuri asupra carora vom aduce lamuriri suplimentare pe masura ce se vor clarifica in Parlamentul Romaniei.

Ai o intrebare – Lasa un numar de telefon si te sunam noi