Asociatie "mamut" sau separare pe scari?


     Cum este mai eficient sa fie organizata asociatia de proprietari din care faceti parte? O singura asociatie de proprietari pentru tot blocul sau impartirea acesteia pe scari sau tronsoane?

     Aceasta discutie este nelipsita de la majoritatea adunarilor generale ale proprietarilor care locuiesc in blocuri cu locatari rau-platnici. Mai mereu locatarii bun-platnici ameninta ca vor sa separe asociatia in asa fel incat sa nu mai fie nevoiti sa suporte neajunsurile cauzate de restantieri. Si totusi destul de rar se si pune in aplicare amenintarea. Din ce cauza?

     Sa vedem mai intai motivele pentru care initierea unui demers de divizare se opreste la stadiul de idee:

     1) Comoditatea: exista deja o asociatie si functioneaza, mai bine sau mai rau, dupa caz. Adica, deja asociatia este inregistrata in acest fel la judecatorie, ANAF, primarie, etc.

     2) Costa prea mult o asemenea actiune.

     3) Nu are cine sa umble pe la institutiile statului si furnizori pentru obtinerea autorizatiilor necesare.

     Si lista poate continua.

     Ce ignora majoritatea proprietarilor sunt avantajele unei divizari. Va prezentam cateva dintre acestea:

     1) O mai buna organizare a asociatiei. Este mult mai usor de lucrat cu o asociatie care cuprinde 50-100 de apartamente de exemplu, decat cu una care are 500 de apartamente.

     2) Incasarea datoriilor restante se realizeaza mai usor.

     3) Actionarea in instanta a rau-platnicilor se face mult mai repede.

     4) In lista de intretinere nu se mai regasesc si cheltuieli generate de alte scari sau tronsoane din bloc.

     Intrebarea care se pune este: cum se realizeaza divizarea unei asociatii de proprietari?

     Mai jos va prezentam cativa pasi obligatorii:

     1) Hotararea unei scari sau tronson de a se separa de asociatia din care fac parte. Aceasta hotarare se ia intr-o adunare generala a scarii sau tronsonului respectiv, se intocmeste un proces verbal si se aduce la cunostinta asociatiei mama.

     2) Se analizeaza modul de separare tehnica a furnizorilor de utilitati: apa, canalizare, caldura, gaze naturale, energie electrica, etc., in functie de fiecare bloc.

     3) Se realizeaza daca este posibil, bransamente separate pentru utilitati. Acest pas este unul care implica si anumite costuri, in functie de fiecare caz in parte. Insa, aceasta cheltuiala se amortizeaza in maxim 1-2 ani dupa separare deoarece dispar pierderile comune. In cazul in care separarea tehnica nu este posibila, se poate incheia un protocol intre noua si vechea asociatie prin care se impart acele facturi de utilitati care nu pot fi separate. Se pot monta contoare pasante, etc., in functie de specificul fiecarui imobil.

     4) Se depun actele necesare la judecatorie pentru infiintare.

     5) Dupa obtinerea CUI-ului se incheie contracte cu furnizorii de utilitati.

     6) Se realizeaza impartirea activelor si pasivelor asociatiei vechi.

     Pasii de mai sus sunt orientativi si prezentati pentru a intelege modul general de lucru si faptul ca o separare este posibila, indiferent de ce va spune sau nu administratorul. La fiecare pas pot interveni situatii specifice care au solutii personalizate.

     Pentru a va putea oferi exact informatiile de care aveti nevoie intr-un caz specific, nu ezitati sa ne contactati si in functie de chestiunile semnalate va vom oferi cea mai buna cale de urmat sau putem realiza noi toate demersurile necesare pentru realizarea divizarii.

Ai o intrebare – Lasa un numar de telefon si te sunam noi