Cum afecteaza ordonanta 4/2017 asociatiile de proprietari


   De la 1 august 2017 a intrat în vigoare ordonanța de guvern nr 4 din 20 iulie 2017 care modifica si completeaza articolul 140 din Legea nr 227/2015 privind Codul fiscal.

   Aceasta ordonanta prevede, pe intelesul tuturor, faptul ca angajatii part-time care nu realizeaza lunar venituri mai mari decat salariul minim pe economie, vor plati contributiile de asigurari sociale la valoarea salariului minim pe economie, in prezent 1450 lei. Adica angajatorul chiar daca plateste unui angajat doar 300 lei pe luna, va plati catre bugetul asigurarilor sociale contributii pentru un salariu de 1450 lei.

   Insa cum afecteaza aceasta aplicarea acestei ordonante activitatea asociatiei de proprietari in care locuiesti? De ce ar trebui sa te intereseze o modificare a Codului fiscal? Raspunsul evident este: pentru ca iti va scoate mai multi bani din buzunar daca nu iei masuri.

   Ca sa intelegeti mai bine, hai sa luam un mic exemplu:

   Asociatia dumneavoastra are angajata o femeie de serviciu care face curatenie. Fiind o asociatie mica (sa zicem 50-100 apartamente), ea are incheiat un contract de munca cu timp partial 2 ore/zi. Salariul net al acesteia este de 300 lei/luna. Ea nu mai are nici un alt loc de munca.

   Pana la 31 iulie 2017, calculul cheltuielilor pentru salariul respectivei angajate era urmatorul: salariul brut 360 lei, salariul net 300 lei, cost total pentru asociatie 443 lei (300 salariu, 60 lei contributii angajat 83 lei contributii angajator).

   De la 1 august 2017 calculul se modifica astfel: salariu brut 360 lei, salariu net 300 lei, cost total pentru asociatie 693 lei (300 lei salariu, 60 lei contributii angajat si 333 lei contributii angajator).

   Adica statul va incasa contributii in valoare de 393 lei lunar, in loc de 143 cat incasa inainte.

Grafic modificarile impuse de aceasta ordonanta in cazul analizat arata asa:

   Cine plateste acesti bani si de ce?

   Aceasta majorare a contributiilor va fi suportata in totalitate de tine, proprietar sau locatar al asociatiei. Acel angajat nu va munci mai mult, nu va aduce o valoare mai mare asociatiei si totusi locatarii vor fi obligati sa plateasca mai mult.

   Intrebarea care se ridica acum bineinteles este: bun, am aflat ca voi plati mai mult, dar ce pot face?

   In functie de fiecare situatie in parte, echipa Contador va ofera solutiile optime pentru eficientizarea activitatii si reducerea costurilor de intretinere in cadrul sedintelor de consiliere gratuita. Pentru aceasta nu ezitati sa ne Contactati.

Ai o intrebare – Lasa un numar de telefon si te sunam noi