Ce drepturi ai in calitate de proprietar al unui apartament in raport cu asociatia de proprietari?


   Legea 230/2007 privind organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari are doar doua articole in care mentioneaza expres drepturi ale proprietarilor: articolul 9 care se refera la dreptul de a alege si de a fi ales in structura organizatorica a asociatiei si articolul 10 pe care il redam integral: ” sa cunoasca toate aspectele ce tin de activitatea asociatiei si au acces, la cerere, la orice document al acesteia”.

   Ce inseamna ”toate aspectele” si ”orice document”? Am asistat la numeroase discutii intre proprietari si administrator referitoare la acest lucru; proprietari care solicita sa vada ”actele” iar administratorul sa ii invite in arhiva si sa le spuna: ”astea sunt”.

   Cum reactionezi in fata unor munti de acte indosariate sau partial indosariate si depozitate unele peste altele?

   In primul rand, daca ai nelamuriri referitoare la anumite aspecte, trebuie sa iti faci un plan de actiune. Astfel, daca esti ingrijorat de lucruri administrative (de exemplu: curatenia in bloc, aspectul interior si exterior al imobilului, programul de incasari, programul de audiente, lucrarile desfasurate, etc.) trebuie sa soliciti ca la urmatoarea sedinta de comitet sa participi ca observator. Eventual, inainte de aceasta poti sa inmanezi o adresa administratorului sau presedintelui cu solicitarile pe care le ai de imbunatatire a activitatii, solicitari ce vor trebui analizate si discutate in comitetul executiv. Participarea ca observator la sedintele comitetului executiv nu va da automat dreptul de vot. Puteti in masura in care vi se permite sa aduceti argumente in favoarea anumitor aspecte, insa nu aveti drept de vot.

   Al doilea aspect asupra caruia se ivesc cel mai des nelamuriri tine de listele de itnretinere, modul de calcul si de distribuire a cheltuielilor. Pentru a nu fi pus in situatia de a te pierde in fata muntilor de dosare trebuie sa ai un plan, o tema de cautare. De exemplu: consider ca este mult prea ridicat costul cu salariile personalului. In acest caz solicit sa vad statul de plata si analizez nu doar salariul net ci si contributiile aferente, impozitul, etc. Daca suma din coloana de reparatii este cea care starneste suspiciuni, poti solicita sa vezi facturile de reparatii ce s-au inregistrat, devizele initiale, procesul verbal de receptie, etc. si in acelasi timp trebuie vazuta si lucrarea fizic, daca a fost realizata corespunzator si nu a fost supraestimata.

   In concluzie, pentru exercitarea dreptului de acces la documentele asociatiei va recomandam sa va faceti un plan clar al lucrurilor pe care doriti sa le vedeti in documente. De asemenea trebuie sa aveti si cate cunostinte minime de functionare a asociatiei. In caz contrar, doar rasfoind niste hartii nu veti reusi sa formulati o concluzie pertinenta.

Pentru mai multe sfaturi privind punctele esentiale ce trebuiesc avute in vedere in asemenea cazuri echipa contador va sta la dispozitie.

Ai o intrebare – Lasa un numar de telefon si te sunam noi